sk   en

1 2 3 4 6

O SEVISe

Kapitálový trh a investovanie

Pohľad právnika

Dane

Prognózy

Zaujímavosti

utorok, 08 január 2019 09:25

Investovanie na kapitálovom trhu za 3 kvartály 2018

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Najväčší vplyv na trhy mal, ako už zvyčajne, Trump so svojou nevypočítateľnou politikou. Po pozitívnych zníženiach podnikových daní a mierových jednaniach so Severnou Kóreou začal žiaľ obchodné vojny s Čínou a EU, ktoré by mohli viesť ku globálnej recesii. V Európe okrem toho negatívne vplývalo na trhy vysoké zadĺženie Talianska a nedoriešený Brexit.

SEVIS v roku 2018
Portfólio finančných nástrojov (ďalej ako FN) investičnej spoločnosti SEVIS, a.s. dosiahlo k 30.9.2018 hrubý výnos -12,25%. Za účelom zaistenia nášho pôvodne čisto akciového portfólia proti prudkým prepadom na trhoch, ktoré sa už v prvom a štvrtom kvartáli začali, zatiaľ iba v menšej miere vyskytovať, sme v minulosti nakupovali hlavne predajné CFD. Sú to deriváty špekulujúce na pokles hlavných burzových indexov, keďže americké ešte tento rok koncom augusta a septembra dosahovali nové rekordy (2x DOW, 2x S&P a 4x NASDAQ).

Anglický FTSE dosiahol nové maximum ešte v máji, nemecký DAX v januári a európsky ESTOXX už po celý rok prevažne klesá. K 30.9.2018 sa nám tak zvýšili nezrealizované straty z týchto maržových obchodov zo 48 tis. EUR na 67,4 tis. EUR. Bez týchto strát nakoniec dosiahlo akciové portfólio hrubý výnos -8,94%. Lepší výsledok ako minulý rok (-2,03%) nebol dosiahnutý hlavne kvôli dvom významným akciám, ktoré stratili viac ako polovicu, resp. až dve tretiny svojej hodnoty. Bez týchto poklesov by sme sa dostali približne na mínus pol percento.

SEVIS pokračoval v investovaní do podnikových dlhopisov a vlastní aj desiatky slovenských akcií, ktoré priniesli výnos 5,68% za 3 kvartály vrátane dividendy. Dominantná pozícia akcií Tatra banky sa znova postarala o dobrý výsledok vďaka dividendovému výnosu 3,25% ako aj nárastu ceny na historické maximum 26,8 tis. EUR za akciu k 13.7.2018. V súčasnosti už nevlastníme dlhopisy, lebo posledné dva boli splatené v 1. polroku 2018. Priemerná nominálna hodnota dlhopisov sa tak znížila o 87%, no napriek tomu bol ešte dosiahnutý hrubý úrokový výnos 6,02% p.a., čo predstavuje navýšenie o 0,87% oproti roku 2017.

Vývoj hodnoty akciového portfólia SEVIS počas roka je na grafe 1 znázornený čiernou čiarou. Poklesy do marca spôsobili ďalšie problémy ťažbára zlata z JAR, korekcie cien oceli, ktoré zasiahli fínskeho a austrálskeho producenta a poklesy tržieb britskej software firmy. Posledným dobrým mesiacom bol máj, kedy vďaka speňažovaniu akcií bol dosiahnutý nárast portfólia znázornený tyrkysovou čiarou.

Graf 9

Okrem toho sa darilo akciám amerického výrobcu notebookov, tlačiarní a IT riešení vo svojej ešte úspešnejšej sesterskej firme. Izraelský producent liekov sa očakávane vzmohol po reštrukturalizácii z konca roka 2017 a holandský elektronický gigant sa po odštiepení svojej najlepšej divízie osvetlenia pekne zotavil.

Od júna klesal už iba objem investícií do akcií strmšie ako hodnota portfólia, čo bolo z väčšej miery spôsobené poklesom ceny významných akcií z Anglicka, ale tiež speňažovaním. Zneistenie ohľadom neriadeného Brexitu poslalo dole našu najväčšiu pozíciu - leteckú cestovku ako aj vývojára herného softwaru. Tieto papierové straty sme ochotní znášať, keďže v tieto akcie, ktoré nám v 2013 priniesli fantastický výslekok, ešte stále veríme (viď graf 2).

Graf 8

Tiež dúfame v opätovný nárast ceny zinku, ktorý posunie belgického producenta zinku a olova z tretiny hodnoty akcií na rastový normál. Koncom septembra cena oceli narástla na trojročné maximum, čo pomohlo hlavne nášmu austrálskemu producentovi, ktorý sa tak so 68 tis. EUR stal novou najväčšou pozíciou.

V roku 2019 dúfame v zlepšenie výsledku vďaka zavedeniu aktívneho obchodovania s nákupnými ako aj predajnými CFD indexami. Očakávame, že sa nám podarí úspešne obchodovať podľa stratégie vhodného výberu a vylepšovania pokynov na dosiahnutie cieľovej ceny. Túto stratégiu sme si otestovali za dva posledné roky už na viac ako 2 tisíc pokynoch.

Ing. Dávid Lapin
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Prečítané 2335 krát Naposledy zmenené utorok, 08 január 2019 09:45