sk   en

1 2 3 4 6

O SEVISe

Kapitálový trh a investovanie

Pohľad právnika

Dane

Prognózy

Zaujímavosti

pondelok, 08 október 2018 14:45

SEVIS KLUB v roku 2018

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pre váš pretrvávajúci záujem sme aj v tomto roku zorganizovali dve pravidelné stretnutia členov SEVIS klubu. Aprílový klub sa niesol v duchu zahraničnej politiky a obchodu. Našim hlavným hosťom bola totiž slovenská diplomatka, podnikateľka a spisovateľka Emíre Khidayer.Žena, ktorá sa už vyše 20 rokov profesne venuje Blízkemu východu a severnej Afrike, primárne so zameraním na zahraničnú politiku. Momentálne pôsobí v politickom tíme misie OSN v Iraku a v rámci národného zmierenia má na starosti menšiny. Na klube pohovorila na tému: “My a Arabi - dokážeme sa pochopiť?“.

Dozvedeli sme sa od nej, aké náročné je spolupracovať s ľuďmi v arabských krajinách, predovšetkým pre veľké kultúrne, náboženské a ideologické rozdiely. Tie pramenia, ako poznamenala Khidayer, najmä z toho, že Arabi vychádzajú zo životných podmienok formovaných tradíciou a stále sú mimoriadne spútaní náboženstvom. Racionálne myslenie je u nich vytlačené poslušnosťou k nadefinovaným rituálom a spôsobu života. Naopak nám Slovákom ponúkol vývoj možnosť hľadať si vlastnú cestu. Vieme rozoznávať a povzniesť sa nad ideológie.

Podelila sa s nami tiež o skúsenosti a poznatky, ktoré počas svojho pôsobenia v arabských krajinách získala. Diskutovalo sa o rozdieloch medzi jednotlivými menšinami ako aj o postavení žien v arabských krajinách, ktoré je často diskutovanou témou na mnohých fórach.

DSC 0325

Okrem zahraničnej politiky Blízkeho východu sme sa na aprílovom klube venovali aj ďalšej často diskutovanej téme, ktorou je ako inak eurozóna. Náš stály hosť Vladimír Baláž poukázal na mnohé fakty, prečo je pre nás výhodnejšie zostať v jadre eurozóny. Vysvetlil ako by sa Slovensko vyvíjalo bez eura, pre koho je EÚ výhodná a prečo ísť do hlbšej integrácie. Obe témy vyvolali zaujímavú diskusiu, preto pevne dúfam, že rovnako úspešný bude aj náš októbrový SEVIS klub, ktorý sa bude konať 4. októbra 2018 opäť u nás v Žiline.

Prijal naň pozvanie svetoznámy športovec, držiteľ Stanleyho pohára a celkovo jeden z najlepších útočníkov v NHL - Marián Hossa, ktorý sa s nami podelí o svoje skúsenosti z hokeja ako aj o svoje plány do budúcnosti. Druhou diskutovanou témou na októbrovom klube bude: „Čo znamená Trumpova obchodná vojna pre svet a Slovensko?“, ktorú prednesie náš stály hosť Vladimír Baláž.

Ing. Lenka Hrušková, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

Prečítané 2334 krát Naposledy zmenené utorok, 08 január 2019 09:05
Ing. Lenka Hrušková

marketingový pracovník