sk   en

1 2 3 4 6

O SEVISe

Kapitálový trh a investovanie

Pohľad právnika

Dane

Prognózy

Zaujímavosti

Ing. Danica Michalková

Ing. Danica Michalková

člen predstavenstva a finančný manažér

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Presne pred rokom som písala o pripravovanom indexe daňovej spoľahlivosti podnikateľských subjektov. Júl 2018, od kedy mal index platiť, je dávno za nami a nový termín na zaraďovanie firiem do skupín podľa indexu daňovej spoľahlivosti je január 2019. Presnejšie v decembri 2018 by mal každý podnikateľ (PO aj FO) dostať od finančnej správy informáciu, do ktorej skupiny je zaradený.

Zo všetkých médií sa na nás valia informácie o „sociálnych balíčkoch“, jednotlivé vládne ale aj opozičné strany si radi prihadzujú rôzne položky do tzv. sociálnych balíčkov. Človek by predpokladal, že keď štát vytvára sociálny balíček, tak ho ten štát aj zaplatí. U nás je to ale trochu inak.

V júni minulého roka som písala o pripravovanej novele zákona o dani z príjmov, ktorá mala vstúpiť do platnosti k 1.1.2018. Zamerala som sa na návrhy zmien, ktoré ovplyvňujú strategické rozhodovanie majiteľov spoločností. Jednou z najzásadnejších mala byť zmena týkajúca sa zlúčenia, rozdelenia a splynutia podnikov a nepeňažných vkladov do spoločností. Tieto transakcie malo byť podľa návrhu možné od 1.1.2018 uskutočňovať len v reálnych cenách podľa znaleckých posudkov, t.j. s daňovým dopadom.

pondelok, 18 december 2017 11:15

Index daňovej spoľahlivosti

Nedávno sme sa dozvedeli, že finančná správa od júla budúceho roka začne zatrieďovať podnikateľské subjekty do skupín podľa spoľahlivosti na spoľahlivé, menej spoľahlivé a nespoľahlivé.

V medzirezortnom pripomienkovom konaní je návrh novely zákona 595/2003 Z.z. o dani z príjmov. Tak ako v roku 2016 aj v roku 2017 zákonodarca zvolil jednu rozsiahlu novelu zákona o dani z príjmov, ktorá bude účinná od 1.1.2018. Novela je rozsiahla, tentokrát má 82 bodov, pričom je do zákona vložených niekoľko nových paragrafov a niekoľko je vypustených a nahradených novým znením aj obsahom.

nedeľa, 19 marec 2017 13:18

SEVIS 2016 - SEVIS 2017

Rok 2016 bol pre spoločnosť SEVIS rokom plánovaného znižovania objemu cudzích zdrojov a tým aj bilančnej sumy. V januári sme splatili investorom emisiu dlhopisov SEVIS 003 v objeme 3 mil. EUR. Naše rozhodnutie nevydať novú emisiu dlhopisov na prolongáciu prijatých zdrojov od investorov bolo ovplyvnené predovšetkým nedostatkom vhodných príležitostí na financovanie aktivít klientov formou poskytnutia pôžičiek ako aj prebytkom voľných zdrojov. Zároveň sme v minulom roku obmedzili financovanie projektov formou pôžičiek výlučne na overených klientov, s ktorými máme opakovane dobré skúsenosti.

utorok, 27 december 2016 15:36

Ako budú zdaňované dividendy?

V minulom čísle som sa venovala pripravovanej novele Zákona o dani z príjmov. Zdalo sa, že ministerstvo financií bude ignorovať všetky zásadné pripomienky týkajúce sa zdaňovania dividend, predovšetkým retroaktivity v predloženej novele. Prijaté znenie novely Zákona o dani z príjmov je dôkazom, že predsa len právne povedomie a ekonomická logika zvíťazili nad snahou za každú cenu získať nejaké zdroje do štátneho rozpočtu. Škoda len, že definitívna podoba novely nevznikla na základe pripomienok odbornej verejnosti, ale až ako koaličný kompromis. Ako to teda bude od budúceho roku so zdaňovaním dividend a im podobných príjmov z rozdelenia zisku?

štvrtok, 06 október 2016 14:11

Čo nám vláda ešte vymyslí?

Začiatkom leta bola daná do medzirezortného pripomienkového konania novela Zákona o dani z príjmov. Predložený návrh spôsobil vášnivú diskusiu a tvrdý odpor predovšetkým v navrhovanom zdaňovaní dividend a ostatných podielov na zisku. Celkovo bolo vznesených 223 pripomienok, z toho 123 zásadných. Akceptovaných bolo 60 pripomienok, z toho 14 zásadných. Medzi akceptovanými pripomienkami boli pripomienky typu - doplnená dvojbodka, opravená tlačová chyba a pod.

štvrtok, 10 marec 2016 13:34

Quo vadis SEVIS?

Každý rok v živote človeka aj v živote spoločnosti je iný. Jeden je lepší druhý horší, v jednom sa viac darí v jednej oblasti, v druhom v inej. Stále je potrebné prijímať nové rozhodnutia, stále je potrebné hľadať nové aktivity, nové trhy, nové projekty. Ale treba vedieť rozhodnúť aj o ukončení aktivít, o zmene smerovania. V roku 2015 sme sa aj my v SEVISe museli takto rozhodovať.

Pred nami je koniec kalendárneho roka, pre ktorý platí niekoľko nových pravidiel daňovej uznateľnosti nákladov. O niektorých z nich som písala už v predchádzajúcich číslach nášho štvrťročníka, takže teraz len krátke zhrnutie.

Strana 1 z 4