sk   en

1 2 3 4 6

O SEVISe

Kapitálový trh a investovanie

Pohľad právnika

Dane

Prognózy

Zaujímavosti

nedeľa, 20 február 2011 20:02

Nové odvodové povinnosti od 1.1.2011

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na konci kalendárneho roka, vždy v decembri, nám náš parlament prinesie vianočné darčeky v podobe množstva zmien v zákonoch, ktoré musíme od 1. januára zapracovať do svojich podnikateľských aktivít. V roku 2010 bol parlament skutočne štedrý a zmenil nielen zákon o dani z príjmu a zákon o DPH, ale aj zákony o sociálnom a zdravotnom poistení. Tie posledné dva menované priniesli množstvo diskusií a hlavne množstvo nových administratívnych aj odvodových povinností pre podnikateľov.

Zákon o sociálnom poistení aj zákon o zdravotnom poistení zadefinoval zárobkovú činnosť každý inak. Súčasne predefinoval, kto je zamestnanec, resp. platiteľ poistného pre účely príslušného zákona, pričom zákon o sociálnom poistení to zadefinoval rozdielne ešte aj pre rôzne zložky sociálneho poistenia. Nebudem sa venovať daňovým a odvodovým povinnostiam študentov a prenajímateľov bytov, o tom píšu denne všetky noviny. Zameriam sa iba na povinnosti spoločností, členov štatutárnych a dozorných orgánov, spoločníkov a akcionárov.

Podľa zákona o zdravotnom poistení je zárobkovou činnosťou aj „podiel na zisku vyplácaný zo zisku obchodnej spoločnosti alebo družstva, určeného na rozdelenie osobám, ktoré sa podieľajú na ich základnom imaní alebo členom štatutárneho a dozorného orgánu tejto obchodnej spoločnosti alebo družstva, aj keď sú zamestnancami tejto obchodnej spoločnosti alebo družstva, vyrovnávací podiel, podiel na likvidačnom zostatku obchodnej spoločnosti alebo družstva a podiel na výsledku podnikania vyplácaný tichému spoločníkovi okrem podielu na výsledku podnikania vyplácaného tichému spoločníkovi verejnej obchodnej spoločnosti, podielu na zisku spoločníka verejnej obchodnej spoločnosti a komplementára komanditnej spoločnosti a okrem podielu spoločníka verejnej obchodnej spoločnosti a komplementára komanditnej spoločnosti na likvidačnom zostatku pri likvidácii spoločnosti a vyrovnávacieho podielu pri zániku účasti spoločníka vo verejnej obchodnej spoločnosti alebo pri zániku účasti komplementára v komanditnej spoločnosti podľa osobitného predpisu (ďalej len „dividendy“)“.

V tejto súvislosti je platiteľom poistného aj štatutár alebo spoločník, ktorému je vyplatená tantiéma alebo dividenda, pričom zaplatí 10% z celkovej vyplatenej sumy, zníženej o 44,2% z priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve – v súčasnosti je to 44,2% zo 744,50 Eur, t.j. cca 329 Eur. Pri tomto druhu príjmu zo „zárobkovej činnosti“ nie je definovaný strop. Pozitívnou správou je, že prvýkrát sa bude táto odvodová povinnosť na zdravotné poistenie z dividend platiť až z dividend (tantiém) vyplatených z rozdelenia hospodárskeho výsledku za rok 2011. Nebude sa pritom platiť ani preddavkovo ani v čase vyplatenia dividendy, ale v rámci ročného zúčtovania za rok 2012. Podľa vyjadrenia zdravotnej poisťovne budú k tomu v priebehu roku 2011 a 2012 vypracované príslušné vyhlášky.

Zákon o sociálnom poistení definuje zárobkovú činnosť ako činnosť vyplývajúcu z právneho vzťahu, ktorý zakladá právo na príjem zo závislej činnosti, resp. dosahovanie príjmu z podnikania, okrem toho je  zárobkovou činnosťou aj činnosť, z ktorej príjem nepodlieha dani z príjmu, ak sa na príslušnú fyzickú osobu v právnych vzťahoch sociálneho poistenia uplatňujú predpisy Slovenskej republiky. Predchádzajúca veta by sa dala označiť ako pokus o zjednodušenie pohľadu na definíciu zárobkovej činnosti podľa zákona o sociálnom poistení. Problém je však v tom, že zákon v ďalšom rozdielne definuje postavenie „zamestnanca“ s právom na pravidelný alebo nepravidelný mesačný príjem.

Podľa zákona o sociálnom poistení platí:

a) ak konateľ s.r.o., člen predstavenstva alebo člen dozornej rady a.s. má so spoločnosťou uzatvorenú zmluvu na výkon funkcie a na jej základe mu vzniká právo na pravidelný mesačný príjem, tak je považovaný za zamestnancaa spoločnosť, s ktorou má uzatvorenú príslušnú zmluvu za zamestnávateľa. V takomto prípade sa z odmeny platí nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie aj poistenie v nezamestnanosti.

b) ak konateľ s.r.o., člen predstavenstva alebo člen dozornej rady a.s. má so spoločnosťou uzatvorenú zmluvu na výkon funkcie a na jej základe mu nevzniká právo na pravidelný mesačný príjem, ale v zmluve je definované, za akých okolností má právo napr. na jednorazovú alebo nepravidelnú odmenu, tak je považovaný za zamestnanca a spoločnosť, s ktorou má príslušnú zmluvu uzatvorenú za zamestnávateľa.V takomto prípade sa z odmeny platí iba dôchodkové poistenie.

V obidvoch vyššie uvedených prípadoch má  zamestnávateľ povinnosť prihlásiť príslušné fyzické osoby ako svojich zamestnancov – termín  bol 31.1. Ďalej platí, že ak v súčasnosti uzatvorí spoločnosť a fyzická osoba v postavení konateľa, člena štatutárneho alebo dozorného orgánu zmluvu o výkone činnosti s určeným pravidelným alebo nepravidelným príjmom, tak je spoločnosť povinná prihlásiť takúto osobu v sociálnej poisťovni ako zamestnanca.

V prípade, že spoločnosť nemá uzatvorené zmluvy o výkone funkcie alebo sú zmluvy postavené tak, že príslušným osobám nevzniká nárok na výplatu odmeny za výkon funkcie, tak spoločnosť nemôže mať povinnosť prihlásiť takéto osoby ako zamestnancov. Táto skutočnosť však nevylučuje právo na výplatu tantiém zo zisku rozhodnutím valného zhromaždenia.

Ing. Danica Michalková
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Prečítané 1911 krát Naposledy zmenené sobota, 15 august 2015 15:29
Ing. Danica Michalková

člen predstavenstva a finančný manažér