Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 20 február 2011 19:26

Rok 2010 verzus 2011

Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Podmienky na investovanie stále nie sú stabilné, nakoľko stav svetovej ekonomiky, eurozóny, ako aj Slovenska ešte nemožno považovať za ekonomicky zdravý. Nikdy v histórii centrálnych bánk nebola taká dlhá doba bez zmeny úrokových sadzieb a nikdy v histórií neboli tieto sadzby tak nízko ako za posledné dva roky. To len potvrdzuje pretrvávajúcu vážnosť situácie na finančných trhoch. Náladovosť a opatrnosť investorov je zrejmá a centrálne banky sa v tejto situácií zmôžu jedine na tlačenie stále nových peňazí.

Úložkovanie voľných peňazí do jedného roka sa v bankách pohybuje do 1%, neprináša teda žiadne zaujímavé investičné príležitosti. Dlhopisový sektor je napätý hlavne v oblasti štátnych dlhopisov. Centrálne banky tu vstupujú do pozície veriteľov, vďaka čomu je možné ďalšie finacovanie deficitných rozpočtov jednotlivých krajín. To však nemôže trvať dlhodobo. Novovytlačené peniaze sa podpisujú aj pod vývoj na akciových trhoch, kedy budúca inflácia je už dnes postupne zarátavaná do ocenenia aktív, a teda nárastu trhových cien spoločností. Nárast akciových trhov v roku 2010 preto nemožno považovať za výsledok zlepšenej schopnosti týchto spoločností generovať zisky.

SEVIS v roku 2010

Investovanie v portfóliách našich klientov je preto naďalej orientované na korporátne dlhopisy. Podiel zastúpenia akciových titulov je udržiavaný na nižšej úrovni, primerane k danému riziku. Naši klienti služby Aktívne riadenie portfólia dosiahli v roku 2010 priemerné zhodnotenie 5,79%* a klienti služby Investičné poradenstvo priemerné zhodnotenie 11,57%*.

Čo bude v roku 2011

Naše očakávania pre prvý polrok 2011 ostávajú nezmenené – slabý celosvetový ekonomický rozvoj, pokračujúci rast nezamestnanosti, riziko zdražovania a rast zadlžovania obyvateľstva ako aj štátov. Z toho naďalej vyplýva existencia hrozby prudkých výkyvov cien na finančných trhoch.

Našou prioritou v tomto období bude zabezpečovanie vysokej likvidity celého portfólia a ochrana pred infláciou. V prvom štvrťroku očakávame významnú korekciu na akciových trhoch. Investičné príležitosti po korekcii vidíme opäť v akciových tituloch a v nástrojoch napojených na komodity.

RNDr. Peter Karailiev
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

* Toto je marketingové oznámenie spoločnosti SEVISBROKERS FINANCE o.c.p., a.s., Kuzmányho 8, 010 01 Žilina. Prezentované priemerné zhodnotenie služby Aktívne riadenie portfólia a Investičné poradenstvo sa týka minulosti; referečným obdobím je kalendárny rok 2010. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom pre budúcnosť. Minulé priemerné zhodnotenia služby Aktívne riadenie portfólia za posledných 5 rokov boli 0,09% (2006), 4,29% (2007), – 18,83% (2008) a18,89% (2009). Služba Investičné poradenstvo je poskytovaná od 10/2009. Údaje o zhodnotení sú v hrubom vyjadrení a nezohľadňujú dane. Údaje pochádzajú od spoločnosti SEVISBROKERS FINANCE o.c.p., a.s. 

Prečítané 2317 krát Naposledy zmenené streda, 26 august 2015 09:31